Home > Inspiratie > Thanatopraxie

Thanatopraxie; is dat hetzelfde als balsemen?

Ik hoor het je denken: “Thanatowat?”. Ik vermoed dat het woord balsemen eerder een belletje laat rinkelen en misschien denk je dan wel aan het oude Egypte. Met het oude Egypte heeft het weinig meer gemeen, maar balsemen gebeurt nog steeds en dan heet het thanatopraxie. Het maakt opbaren zonder koeling mogelijk en de overledene ziet er natuurlijker uit.

Sinds 2010 staat de wet in Nederland toe dat een overledene ‘een conserverende bewerking die ten hoogste tien dagen effect heeft’ ondergaat. Die lichte balseming heet met een mooi woord dus thanatopraxie.

Betekenis thanatopraxie en balseming

Balsemen is gericht op langdurige conservering van het lichaam. Het is in Nederland alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis, als mensen hun lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap en bij internationaal vervoer van een overledene. Thanatopraxie is een vorm van balseming waarbij een vloeistof wordt gebruikt die een conserverende werking heeft van ongeveer tien dagen. Het ontbindingsproces wordt dus tijdelijk stopgezet. Strikt genomen is er dus verschil, maar omdat de werkwijze nagenoeg hetzelfde is, spreekt men tegenwoordig ook bij de lichte vorm van balseming.

 

Hoe werkt balsemen?

De thanatopracteur maakt een sneetje in de lies of de hals. Via de slagader wordt een vloeistof met conserverende werking in de bloedbaan gebracht, terwijl het eventueel nog aanwezige bloed via een ader afvloeit. Tijdens het injecteren worden de ledematen gemasseerd om voor een goede verdeling van de vloeistof in het vaatstelsel te zorgen. Voor iedere overledene is de conserverende vloeistof anders, hoeveelheid en samenstelling zijn afhankelijk van het postuur van de overledene en de doodsoorzaak. Via een klein gaatje in de buik worden vocht en bloed afgevoerd uit de holle organen, lichaamsholtes en het spijsverteringskanaal. De sneetjes worden gehecht en netjes weggewerkt. Na het balsemen, wat ook thuis kan gebeuren, kan de familie eventueel helpen met het opbaren van hun dierbare.

De eerste dagen van de opbaarperiode ligt de ontbinding volledig stil. Daarna verliest de vloeistof langzaam zijn werking en komt het natuurlijke ontbindingsproces langzaam weer op gang. Buitenlandse onderzoeken laten zien dat thanatopraxie nauwelijks belastend is voor het milieu. De gebruikte chemicaliën breken in de loop van de jaren steeds verder af.

Kosten balsemen

De kosten van balsemen na overlijden zijn onder andere afhankelijk van de plaats waar de balseming plaatsvindt. Als dit bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum gebeurt, komen er de kosten van het centrum bij. Een thuisopbaring met balseming is over het algemeen niet duurder dan het opbaren met een koeling. Je moet dan denken aan ongeveer 650 euro inclusief de laatste verzorging.

 

Balsemen na overlijden

Het verliezen van een dierbare doet pijn, is emotioneel, ingrijpend en soms ook confronterend. Goed afscheid nemen is dan ook een belangrijke eerste stap in het rouwproces. Het wordt dan een herinnering waarop later met liefde en dankbaarheid wordt teruggekeken. De keuze voor balseming van een dierbare kan daaraan bijdragen. Door de balseming krijgt het lichaam een meer natuurlijke uitstraling, de overledene kan in iedere houding worden opgebaard, bijvoorbeeld op bed of opbaarplateau bij een normale kamertemperatuur zonder koelinstallatie. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen vormen geen belemmering meer bij het afscheid nemen.

Heb je nog vragen over thanatopraxie of wil je deze mogelijkheid persoonlijk bespreken? Neem dan contact op. Je kunt ons telefonisch bereiken op 085 004 3963 of stuur een e-mail naar [email protected].

Aanvullende onderwerpen die je mogelijk interesseren

Wat doen na overlijden

Tarieven

Keuzes bij een uitvaart

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email