Begrafenisliedjes: Time to say goodbye

Begrafenisliedjes--Time-to-say-goodbye

Heeft u dat ook wel eens? U hoort een liedje dat u zo diep raakt waardoor u meteen denkt “Dat moet tijdens mijn uitvaart gedraaid worden.” Of dat u juist tijdens een uitvaart een nummer hoort dat u daarna voor altijd aan de overledene herinnert als u het hoort? Dat is wat muziek doet. Het raakt je en dat kan positief of negatief uitpakken, want er zijn weinig dingen zo persoonlijk als muzieksmaak. Wat de één geweldig vindt, vindt de ander niet om aan te horen. Welke muzieksoort het ook is, tijdens een afscheidsdienst kan en mag het allemaal, van Marco Borsato, Andrea Bocelli en Sarah Brightman tot Bach, Chopin en Liszt tot Pink Floyd, AC/DC en The Rolling Stones.

Een persoonlijke muziekkeuze past helemaal bij de ontwikkeling die ik eerder beschreef in het artikel ‘Steeds vaker een persoonlijke afscheidsdienst’. Misschien heeft u al ergens een lijstje liggen voor uw eigen afscheid en weten uw nabestaanden dus wat u verwacht. Maar hoe bepaalt u de muziekkeuze bij bijvoorbeeld een plotseling overlijden van een dierbare waarvan u geen wensen kent. Ik zet een aantal tips op een rij:

 • Kijk eens in de platen- of cd-kast (voor zover die nog bestaat).
 • Log in op Spotify of een andere muziekstreamingdienst en kijk of er openbare afspeellijsten zijn die u verder kunnen helpen.
 • Had de overledene een bepaald favoriet muziekinstrument waarop u de muziekkeuze kunt baseren?
 • Maak een keuze uit één van de lijsten met populaire begrafenisliedjes.

Muziek bepaalt sfeer

Het klinkt misschien gek, maar de muziek bepaalt de sfeer bij een uitvaart en die hoeft niet altijd stemmig en treurig te zijn. Het is vooral belangrijk om muziek te kiezen die past bij de overledene. Als die hield van hardrock of een bepaalde vrolijke carnavalskraker dan kan ook die gewoon gedraaid worden, want ook dat hoort bij de mooie herinneringen. Het aantal liedjes hangt helemaal af van de afscheidsdienst. Doorgaans zijn het er zes à zeven.

 1. Muziek die klinkt voor aanvang van de dienst.
 2. Een nummer bij binnenkomst.
 3. Ongeveer drie à vier nummers tijdens de dienst.
 4. Een nummer bij het afscheid nemen.

Natuurlijk kan een dienst met veel meer nummers worden gevuld, bijvoorbeeld als een leven wordt verteld aan de hand van muziek. Welke muziek u ook kiest voor een begrafenis of crematie, het is altijd goed om heel bewust naar diverse versies te luisteren én om goede afspraken te maken met de beheerder van de locatie of de uitvaartverzorger over het aanleveren van muziek. Als u zelf een geluidsdrager maakt, zorg dan dat deze een dag voor de uitvaart op locatie is, zodat er getest kan worden.

Livemuziek behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Misschien kan er in de familie iemand goed zingen of een instrument bespelen? Of de overledene zong in een koor of speelde in de fanfare, hoe mooi is het dan als het koor of fanfare optreedt tijdens de dienst?

Liedjes voor een begrafenis

Een muzieksmaak is heel persoonlijk. De een houdt van klassiek, een ander van nederlandstalig of instrumentaal. Daarnaast speelt het ook een rol wie er is overleden. Ik zoom in op de mogelijkheden.

Begrafenisliedjes Nederlands

‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp voerde in de tweede helft van de vorige eeuw heel lang de lijst van populairste begrafenisliedjes aan. Inmiddels is zij verdrongen door Marco Borsato, Claudia de Breij en Frans Bauer, maar Mieke komt nog wel voor in de lijsten.

Vijf populaire Nederlandstalige liedjes:

Begrafenisliedjes instrumentaal

Vijf populaire instrumentale nummers:

Begrafenisliedjes vader

Vijf nummers die passen bij een uitvaart van een vader:

Begrafenisliedjes moeder

Vijf nummers die passen bij een uitvaart van een moeder:

Begrafenisliedjes opa

Vijf nummers die passen bij een uitvaart van een opa:

Begrafenisliedjes oma

Vijf nummers die passen bij een uitvaart van een oma:

Begrafenisliedjes kind

Vijf nummers die passen bij een uitvaart van een kind:

Net als bij het kiezen van een rouwkaart of een kist en bij het samenstellen van een afscheidsdienst, zijn er ook voor wat betreft muziek veel mogelijkheden. Wilt u advies? Neem dan contact op. U kunt mij telefonisch bereiken op 0591 22 79 22 of stuur een e-mail naar [email protected].

1 antwoord
 1. Emma
  Emma zegt:

  Bedankt voor het delen van dit handige lijstje met nummers die geschikt zijn voor een uitvaart. Mijn oudtante is erg ziek en zal binnenkort overlijden. Samen met haar zijn we aan het voorbereiden, we moeten nog een uitvaartcentrum kiezen en praten over de liturgie voor de begrafenis. Ze houdt ontzettend van muziek, dus ik denk dat een nummer uit de lijst met instrumentale muziek geschikt zou zijn. Ik zal het voorstellen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *