Home > Oriënteren > Soorten uitvaarten

Soorten uitvaarten

Welke uitvaart past het beste bij jou of jouw dierbare?
Wat zijn de mogelijkheden?

Op deze pagina lees je meer over allerlei verschillende soorten uitvaarten.
Zo kun je eenvoudig zien welke uitvaart bij jouw wensen of situatie past.

We hebben ruime ervaring met allerlei typen uitvaarten en helpen we je graag bij al je vragen. Bel ons gerust op 085 00 439 63.

Uitvaart in besloten kring

Een uitvaart in besloten kring betekent dat je met een klein gezelschap afscheid neemt. Vaak is dat het eigen gezin met een enkele goede vriend(in). Meestal worden er twee rouwkaarten verstuurd: één met een algemene kennisgeving  en/of condoleance-uitnodiging en één met een uitnodiging voor de plechtigheid.

Basisuitvaart

Je kunt de uitvaart zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Voor een basisuitvaart kies je als je weinig geld wilt uitgeven aan een uitvaart. Een crematie is bij een basisuitvaart het meest gekozen, omdat cremeren goedkoper is dan begraven. Kijk voor de kosten op onze pagina Tarieven.

Meest gekozen uitvaart

Het type uitvaart dat het meest voorkomt, is een crematie met een plechtigheid die 3 kwartier duurt met een nazit in de koffiekamer van ook 3 kwartier. Vaak worden er 5 liedjes ten gehore gebracht, zijn er 2 sprekers en doet de uitvaartbegeleider de opening en de afsluiting. 

Natuurlijk is ook bij deze opzet van de plechtigheid alle ruimte voor je eigen inbreng en het toevoegen van een persoonlijke touch.

Bijzondere uitvaart

Past het bij jouw levensstijl om het laatste afscheid anders dan gebruikelijk te doen? Dan is dat zeker mogelijk. Een bijzondere locatie, een andere vorm van rouwvervoer, een draagbaar in plaats van een kist, een andere opstelling van de zaal, bijzondere bloemen, een kledingadvies aan de gasten. Er is veel te bedenken om een uitvaart anders dan anders te doen, passend bij jouw specifieke wensen.

Rooms-katholieke uitvaart

 Een rooms-katholieke uitvaart kenmerkt zich door een uitvaartmis in de kerk met specifieke rooms-katholieke rituelen. Enkele gebruiken bij een overlijden zijn de ziekenzalving, de avondwake en het bidden van het Onze Vader. Ook wordt er soms een bidprentje uitgedeeld. 

Traditioneel worden katholieken begraven, maar cremeren komt tegenwoordig ook voor.

Duurzame uitvaart

Bij een duurzame uitvaart maak je milieuvriendelijke en duurzame keuzes. Je kiest welbewust voor een afscheid met een kleine ecologische voetafdruk en wil daarmee de invloed van de uitvaart op het milieu beperken. Tegenwoordig is er altijd wel een duurzame variant te vinden bij alle keuzes die er te maken zijn. Denk aan een kartonnen kist, duurzame bloemen, energiezuinig vervoer.

Natuurbegraven

Bij natuurbegraven kies je voor een graf op een natuurbegraafplaats. Vaak koop je een graf bij leven op een plek die je zelf uitkiest. Maar het regelen van een graf is ook mogelijk als er al sprake is van een sterfgeval.

 Een natuurgraf gaat uiteindelijk op in de natuur, daarom zijn blijvende gedenktekens niet mogelijk.

Islamitische uitvaart

Een islamitische uitvaart heeft specifieke kenmerken. Zo is het wenselijk de overledene binnen 24 uur te begraven, bij voorkeur op een Islamitische begraafplaats. Wettelijk is zo’n snelle begrafenis niet toegestaan, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Graag helpen we je hierbij.
Ook repatriëring komt bij een islamitische uitvaart relatief vaker voor, zoals begraven in het land van herkomst. Ook hier hebben we ervaring mee en begeleiden we je graag.

Molukse uitvaart

Een uitvaart volgens de Molukse tradities is voor de Molukse gemeenschap erg belangrijk. Zo is de periode van rouw en de uitvaart zelf een echte familieaangelegenheid. Traditiegetrouw ondersteunen families elkaar financieel met een envelop met inhoud. Vaak wordt de uitvaart georganiseerd door de kring om de familie heen, hoewel we tegenwoordig wel een verschuiving zien naar meer inbreng van de uitvaartbegeleider.

Vietnamese uitvaart

Een Vietnamese uitvaart is doorgaans een boeddhistische uitvaart. Zo’n uitvaart heeft heel specifieke kenmerken. Zo is het gebruikelijk dat familie tijdens de uitvaart witte kleding draagt en gasten donkere kleding. 

De periode na het overlijden is heel belangrijk. Er is een rouwperiode van 149 dagen. Gebeden uitspreken voor de overledenen en je onthouden van feestelijkheden zijn de belangrijkste kenmerken.

Kinderuitvaart

De uitvaart van een kind is een aangrijpende gebeurtenis, in de eerste plaats voor de familie, maar ook voor andere betrokkenen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een kind in de basisschoolleeftijd is het belangrijk dat klasgenootjes betrokken worden bij het afscheid. Een passend en persoonlijk afscheid helpt alle betrokkenen bij de rouwverwerking. Zo zijn het neerleggen van knuffels, afscheidsbriefjes of tekeningen bij de kist manieren om het verlies een plek te geven.

Doorpraten over de mogelijkheden?

Er is veel te lezen over alles wat er mogelijk is bij een uitvaart. Misschien wel zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en behoefte hebt aan een gesprek. 

Of heb je juist een helder beeld voor ogen hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien en bespreek je dit graag eens?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We komen graag bij je langs.

Wensenboekje aanvragen

Al nadenkend over je uitvaart of die van een dierbare, is het goed om zaken op papier te zetten. Dat geeft je rust en is een houvast voor je nabestaanden.

We hebben een Wensenboekje ontwikkeld, waarin alle aspecten rondom je laatste afscheid aan bod komen. Vraag dit boekje aan en ontvang een digitaal exemplaar in je mailbox. 

Je kunt je wensen hierin kwijt en op ieder moment kan je ze aanvullen of aanpassen.

Laat je gegevens hieronder achter en wij sturen het
wensenboekje direct naar je mailbox.

Aanvullende onderwerpen die je mogelijk interesseren

 

Tarieven

Keuzes uitvaart

Wie regelt de uitvaart?

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email